Facebook logoFacebook
LinkedIN LinkedIn
Twitter logoTwitter
Youtube logoYoutube

Sfeerverslag conferentie "SBR, the next step"

Leusden 20 juni 2013 - Rond 13.00 uur stroomt het AFAS Da Vinci Theater vol voor de conferentie “SBR, the next step”. Met smart wachten de circa 80 bezoekers in de mooie zaal op de presentaties van diverse sprekers, zoals Dirk ter Harmsel van de NBA, Arnold Esser van de ING/FRC en Joris Hulstijn van de TU Delft. Welke vervolgstappen worden er precies genomen op het gebied van Standard Business Reporting (SBR)? En wat gaat dat voor ‘mij’ betekenen? 

De techniek is eindeloos
Antoon van Aken, docent en dagvoorzitter  van de conferentie “SBR, the next step”, start om 13.30 uur met een woord van welkom en bedankt de aanwezigen voor hun komst. “Vandaag gaan we het hebben over de vervolgstappen op SBR gebied.” Vervolgens geeft hij het woord aan Bas van der Veldt, CEO van AFAS Software. Bas laat in zijn openingsspeech slides zien van vergevorderde landbouwtechnologie, “Lost” en koeien  en neemt het publiek op ludieke wijze mee door de mogelijkheden in de IT-wereld. “De techniek is er, maar we weten nog niet wat we er eigenlijk allemaal mee kunnen.” 

Veranderingen door SBR
Anton Niewohner is de eerste Stage+ student die de gelegenheid krijgt om zijn bevindingen uit zijn stageperiode bij Van Beek & Co te presenteren. Anton heeft onderzoek gedaan naar wat er bij Van Beek & Co verandert door SBR. 

SBR Assuranceverklaring
Vervolgens is het de beurt aan de Stage+ studenten Jorrit Stavenuiter en Melvyn Fiawo die hun scriptie over de SBR Assuranceverklaring bij een jaarrekening hebben geschreven bij CreAim. SSO, hashtags en de ondertekening zijn hierbij van belang. Via de presentatie “Arvum als proeftuin” laten de twee studenten het publiek zien hoe het afgeven van een SBR Assuranceverklaring bij een jaarrekening er in de praktijk uit ziet.Research & Development
Na deze presentatie volgt er een korte speculatie over hoe de toekomst eruit zou komen te zien. Wellicht dat maandelijkse rapportages in SBR mogelijk zijn en kan er (met gecertificeerde tools) meer aan Research & Development gedaan worden.
Frank Jonker: “Ik zou er niet van op kijken als men in de toekomst op diverse website van grote ondernemingen instances in SBR-formaat kan opvragen.”

Accountants moeten een keuze maken
Dirk ter Harmsel van de NBA is de eerste gastsprekers die na Jorrit en Melvyn presenteert over “SBR, uw toekomst!?”, maar allereerst geeft hij Jorrit & Melvyn een compliment voor het mooie voorbeeld van de techniek. Dan begint hij zijn verhaal en geeft hij aan dat standaardisatie al achter de rug is. “SBR is net als internet een paar jaar geleden was een keuze. Accountants moeten de stap maken om over te gaan.”
Na de presentatie van Dirk wordt er een korte pauze ingelast. 

Nieuwe businessmodellen
De conferentie “SBR, the next step” wordt na de pauze vervolgd met de presentatie van Joris Hulstijn van de TU Delft. Hij spreekt over een case studie die is uitgevoerd en gericht was op de procesverbetering met XBRL. Hierbij is gebruik gemaakt van het programma Arena. Uit deze case studie zijn een aantal nieuwe businessmodellen ontstaan. 

Fase 2 onderzoek “SBR in bedrijf”
Aan Jesse Weltevreden is het vandaag de eer om fase 2 van het onderzoek “SBR in Bedrijf” bekend te maken. Na een succesvolle afronding van fase 1 met het seminar “Standard Business Reporting en het MKB” op 7 maart 2013 wordt er in fase 2 onderzoek gedaan naar nieuwe vormen van dienstverlening d.m.v. benchmarking. De verwachting is dat het rapport van het onderzoek in het voorjaar van 2014 verschijnt. 

Arvum Accountants
Hoewel er al veel over Arvum Accountants is gesproken tijdens de conferentie, heeft Koen Hop, afstudeerstagiair bij Arvum Accountants, ook de gelegenheid om hierover te presenteren.  Hij spreekt met name over de mogelijkheid voor andere onderwijsinstellingen om te participeren en geeft aan dat Arvum open staat voor feedback. “IT is niet meer weg te denken in het onderwijs en de ambitie is dat Arvum dat straks ook niet meer is.” 

SBR Direct
Als laatste spreker treedt Arnold Esser op van de ING/FRC. Arnold geeft een presentatie over SBR Direct, het aanleverportaal voor ondernemers. Daarbij laat hij twee filmpjes zien zodat het publiek een beeld heeft hoe het in de praktijk werkt. “Als je niet mee gaat, ga je de boot missen.” 

Afsluiting
Na een korte vragenronde sluit de dagvoorzitter de conferentie “SBR, the next step” af met een bedankje aan alle sprekers. De bezoekers krijgen na de conferentie de gelegenheid om te netwerken tijdens de borrel.

Presentaties
De conferentie “SBR, the next step”werd georganiseerd door Instant Reporting en het kenniscentrum CAREM in samenwerking met AFAS Software. De PowerPointpresentaties van de sprekers zijn hieronder terug te vinden:
- “SBR en de kleinere intermediair” door Anton Niewohner
- “Assurance op een SBR jaarrekening” door Jorrit Stavenuiter
- “SBR Assuranceverklaring” door Melvyn Fiawo
- “Arvum als proeftuin” door Jorrit Stavenuiter en Melvyn Fiawo
- “SBR uw toekomst!?” door Dirk ter Harmsel
- “Procesverbetering met XBRL” door Joris Hulstijn
- “Onderzoek “SBR in Bedrijf” door Jesse Weltevreden
- “2013, het jaar waarin Arvum Accountants haar doorbraak beleeft” door Koen Hop
- “SBR Direct, het aanleverportaal voor ondernemers” door Arnold Esser

De volgende conferentie wordt georganiseerd in januari 2014. Meer informatie: www.instantreporting.nl/evenementen